Lelukirja GOES retro

1989 – Kulutusjuhlaa ennen lamaa

Vuonna 1989 Suomessa elettiin murroksen aikaa. Tietyt aiheet, kuten sota, olivat vielä liian lähellä muistoissa noustakseen keskusteluihin ja ne painettiin taka-alalle. Toisaalta haluttiin kuitenkin katsoa eteenpäin ja kehittyä, raha liikkui ja ihmiset kuluttivat. Vain harvat osasivat ennustaa laman tuloa. 

Tältä näytti Lelukirja vuodelta 1989

Ensimmäinen Lasten Suuri Lelukirja julkaistiin jo vuonna 1988!

He-Manin yli-inhimilliset voimat

He-Man on Mattelin luoman Masters of the Universe -lelusarjan sankari, joka esiteltiin yleisölle ensimmäistä kertaa jo vuonna 1982. He-Man seikkailli lelusarjan lisäksi myös sarjakuvissa, kirjoissa, animaatiosarjassa sekä elokuvassa (vuonna 1987), jossa Dolph Lundgren astui sankarin saappaisiin. Sankarilelun muistavat lähes kaikki 1980-luvulla syntyneistä toimintalelujen ystävistä.

He-Man kehitettiin alun perin vastaamaan Star Wars -elokuvien hahmojen supersuosioon. Tähtien sota -saaga on saanut jatkoa ja uusia faneja vielä näihin päiviin saakka, kun taas He-Manin taru loppui jo aikaisemmin.

He-Man on tunnettu yli-inhimillisistä voimistaan ja niihin liittyvistä kyvyistä, hän pystyi esimerkiksi puhaltamaan vastustajansa kumoon tai muuntautumaan ihmistornadoksi. Hän suojeli Eternian sankareiden kanssa Pääkallolinnaansa arkkivihollistaan Skeletoria vastaan.

Lelukirjan aukeama 1989: He-Man

LEGO:n loputtomat mahdollisuudet

LEGO:n värikkäät luomukset ovat inspiroineet tulevaisuuden rakentajia jo vuosikymmenten ajan. Perinteisen LEGO-palikan esitteli maailmalle Ole Kirk Kristiansen jo vuonna 1932 ja siitä menestystarina alkoi. Sana ”LEGO” on yhdistelmä tanskankielisistä sanoista “leg godt”, eli ”leiki hyvin”. 

Vuonna -89 Lelukirjan leikeissä olivat jo tuttuun tapaan viimeisintä huutoa olevat menopelit maalta, mereltä ja ilmasta, mukana neljä teemaa: Merirosvo-sarja, Linna, Kaupunki ja Avaruus. LEGO:jen maailma tarjoaa loputtomasti mahdollisuuksia luoda, rakentaa ja suunnitella sekä tietysti työskennellä systemaattisesti rakennusohjeiden mukaan. 

LEGO-tuotteita löytyy luonnollisesti vielä nykypäivänäkin, entistä moniulotteisempina.

Lelukirjan aukeama 1989: LEGO

1990-luvun alku – Leikkejä lama-aikana

Edellistä vuosikymmentä vahvasti leimannut nousukausi päättyi 1990-luvun alussa ja alkoi Suomen historian syvin lama. Näinä vuosina monet yritykset ajautuivat konkurssiin ja runsaasti työpaikkoja menetettiin.

1990-luvulla matkapuhelimet, kotitietokoneet ja internetyhteydet alkoivat yleistyä, mutta ne eivät olleet vielä jokaisen kodin yleistä perustavaraa. Viihteessä naurattivat sketsisarjat, jotka olivat rantautuneet Suomeen, sekä koko perheen visailuohjelmat.

Kun lama varjosti koko 90-luvun alkupuolta, lasten intoa ja leikin voimaa tarvittiin jaksamiseen perheissä, mielikuvitus ja nauru kun ovat parasta lääkettä.

Lelukirjan kansi vuodelta 1991

Teinikilpikonnat seikkailevat toimintafanien sydämiin

Turtles – mutanttikilpikonnat, tunnetaan myös nimellä Teinimutanttikilpikonnat, perustuu alun perin sarjakuvaan, jota muokattiin lapsille sopivaksi sarjaksi vuonna 1987. Suomessa sarjaa on esitetty Kolmoskanavalla vuosina 1990–1992 ja PTV4:llä vuosien 1992–1997 aikana. Sarjan mukana supersuosioon nousivat myös hahmoja esittävät lelufiguurit.

Sarjassa Mestari Tikku löytää viemäristä neljä kilpikonnaa ja nimeää heidät renessanssitaiteilijoiden mukaan. Leonardo, Donatello, Rafael ja Michelangelo muuttuvat ihmiskilpikonniksi ja Tikku opettaa heille ninjutsua. Yhdessä he seikkailevat Silppuria ja muita vihollisia vastaan. 

Turtlesien taisteluhuuto oli innostunut Cowabunga! Sen suomennos voisi olla vaikkapa Jukoliste, nyt mennään!

Lelukirjan aukeama 1991: Turtles

Perheen yhteinen aika kasvoi

Klassikkopelit tuovat perheitä yhteen vuodesta toiseen, vuoden -91 kirjassakin esiteltyjä pelejä löytyy varmasti monen pelikomerosta. Trivial Pursuit on tietopeli, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1981 ja se on voittanut useita palkintoja. Nykyään valikoimista löytyy tavallisen version lisäksi myös perhepainos, jonka lasten kysymykset sopivat myös perheen pienimmille.

Lelukirjan aukeama 1991: Pelit

Pictionary, eli piirrospeliklassikko puolestaan julkaistiin ensimmäisen kerran 1985. Vaikka peli on kehittynytkin erilaisiin muotoihin vuosien kuluessa, hauskuus on säilynyt. Pelin uusimmassa versiossa, Pictionary Airissä, vihjeet piirretään ilmaan Air pen -kynällä ja ne näkyvät puhelimen tai tv-ruudun näytöillä.

Lelukirja 1992

Barbie – aikaansa edellä

Ei ole toista lelua, joka kestää yhteiskunnan mullistukset ja omaksuu trendit yhtä hyvin kuin Barbie. Kulttimaineeseen nousseen nuken loivat Mattel-leluyhtiön perustajat Ruth ja Elliot Handler. Pariskunta nimesi nuken tyttärensä mukaan Barbara Millicent Robertsiksi, eli kutsumanimeltään Barbieksi. 

Heti ilmestyttyään vuonna1959 New Yorkissa Barbiesta tuli suuri menestys, nukke myös herätti keskustelua, koska sillä oli aikuisen naisen vartalo. Suomeen ensimmäisiä leluja saatiin jo vuonna 1960. Vuosien saatossa Barbiella on ollut satoja tyylejä ja ammatteja, vuonna -92 muotia oli valtava krepattu tukka, joka löytyi luonnollisesti myös Barbielta. 

Barbiella on ollut innoittaja ja inspiraatio läpi aikakausien, nukella on ollut yli 150 eri ammattia, joista monet uraauurtavia ja varsinkin naisten asemaa vahvistavia. Vuonna 1965 Barbie oli astronautti ja meni kuuhun, noin neljä vuotta ennen Neil Armstrongia. Barbie on myös ollut vahvasti muotimaailman ytimessä, sille on tehty vuosien saatossa miljoonia asuja. 

Kansallismuseon Barbie – The Icon -juhlanäyttelyssä (2018) nähtiin väriloistoa ikonisen lelun kehityksestä vuosikymmenten aikana. Pariisin juhlanäyttelyssä puolestaan esillä oli yli 700 nukkea.

Lelukirjan aukeama 1992: Barbie

Fisher-Price – lapset vain haluavat pitää hauskaa

Fisher-Price-lelumalliston ensimmäiset lelut esiteltiin maailmalle jo 1930. Yrityksen filosofiassa tekniikka kehittyy ja lelut muuttuvat, mutta yksi asia pysyy ennallaan: lapset haluavat vain pitää hauskaa. Vuonna 1993 leluvalmistaja liittyi maailman suurimpaan lelutaloon, Matteliin. 

Lelukirjan aukeama 1992: Fisher-Price

Vuosien varrella yli 5000 erilaista lelua on luotu alle kouluikäisten lasten oppimista ja mielikuvitusta ruokkimaan. Leluja on vuodesta -61 alkaen suunniteltu yhdessä lasten kanssa Play Lab:ssä. Lasten ensileluissa on nykyään paljon samaa kuin vuonna -93, iloa, väriä ja inspiroivia muotoja.

My Little Pony – glitteriunelmia pastellin sävyissä

Vuonna -93 Lelukirjassa juhlittiin My Little Pony -hahmojen 10-vuotissynttäreitä. Hasbron luomat My Little Pony -hahmot olivat suosionsa huipulla 1980–90, mutta pääsivät uudelleen supersuosioon 2010 alkaneen My Little Pony: Ystävyyden taikaa -sarjan johdosta. Suomessa oli ennen sarjaa saatavilla myös dvd-animaatioita. Ponit ovat synnyttäneet myös suuren keräilyinnon faneissaan.

Ponileikit ovat kiinnostaneet lapsia tähän päivään saakka, onhan keppistely yksi viimevuosien kivoimmista harrastuksista. My Little Pony -hahmoja myydään Lelukirjan sivuilla vielä tänäkin päivänä.

Lelukirjan aukeama 1993: My Little Pony

BRIO – Laadukkaat puulelut säilyvät sukupolvelta toiselle

BRIO tunnetaan erityisesti laadukkaista puuleluistaan. Ikoninen Osbyn hevonen, näki päivänvalon jo vuonna 1907 ja oli yrityksen ensimmäinen lelu, yritys aloitti toimintansa puukoreja punoen. Kestävät puiset junaradat ovat kuitenkin BRIO:n tuotteista tunnetuin, -90-luvun alussa niitä löytyi lähes joka kodista. 

Ruotsista lähtöisin oleva leluvalmistaja on voittanut 130-vuotisen taipaleensa aikana useita alan palkintoja ja on toiminut 1940-luvulta saakka Ruotsin kuningasperheen hovihankkijana. 

Myös Super Soakers -vesipyssyt olivat suuressa suosiossa ja Pokémonit tekivät tuloaan. Molempia saa edelleen Lasten Suuren Lelukirjan sivuilta.

Lelukirjan aukeama 1993: Brio

1995 – Nevö föget ja 90-luvun loppupuoli

Vuosi 1995 oli Suomen historiassa merkityksellinen. Tammikuun ensimmäisenä päivänä Suomi, Ruotsi ja Itävalta liittyivät osaksi Euroopan Unionia ja toukokuussa toreilla juhlittiin kansakunnan ensimmäistä jääkiekon maailmanmestaruutta. Samalla selätettiin myös lama, leipäjonot ja massatyöttömyys. Saatiin uutta uskoa tulevaan, me pystymme, me osaamme ja ennen kaikkea – me voittamme Ruotsin jääkiekossa! 

Matkapuhelinten matopeli luikerteli hittipelien joukkoon ja Hugo-peikon ”Herää pahvi” -sanonta nauratti aikuisia ja lapsia. Leluista kehittyi interaktiivisempia ja kehitys otti valtavia askeleita myös lelumaailmassa.

Lelukirja vuosimallia 1995

Sega – Kun maailma tarvitsi sankaria, saimme Sonic-siilin

Sega Gamesin edeltäjä Standard Games perustettiin jo 1940 Havajilla, jossa se valmisti erilaisia pelejä, kuten kolikkopelejä mm. Yhdysvaltain armeijan työntekijöille. Kun pelejä alettiin viedä Japaniin, muuttui nimi ensin Service Gamesiksi ja lyheni siitä Sega:ksi vuonna -65. 

Sega Mega Drive -konsoli on yrityksen kaupallisesti menestynein konsoli ja siinä debytoinut Sonic-siili on pysynyt yhtiön maskottina. Vaikka konsolikilpailussa Sega ei lopulta menestynytkään, Sonicin tarina jatkuu tähän päivään saakka. Sonic the movie -elokuva sai ensi-iltansa vuonna 2020. Sega keskittyy nykypäivänä videopelien valmistukseen. 

Lelukirjan aukeama 1995: Sega

Plasto – Pelkistetty toiminnallisuus jättää tilaa mielikuvitukselle

Plasto on kotimainen yritys, jonka lelut on vuodesta 1954 valmistettu Ahvenanmaalla. Yrityksen tunnetuimpia tuotteita, kuten jo vuonna -95 myytyjä mopoja ja taaperokärryjä myydään edelleen.  Plaston tuotteet kestävät hurjimmatkin leikit ja kovan käytön niin sisällä kuin ulkonakin, sillä tuotteissa ei ole ääntä, valoa tai paristoilla toimivia ominaisuuksia. 

Plastolla ajatellaan, että leikin tulee antaa lapselle onnistumisen elämyksiä ja iloa omasta osaamisesta. Värikkäiden muovilelujen pelkistetty toiminnallisuus jättää tilaa mielikuvitukselle.

Plaston mallistolta on monipuolinen valikoima Lelukirjan sivuilla.

Lelukirjan aukeama 1995: Plasto

Kaukana jossain on pikkuinen mäki, siellä asustaa Teletappiväki

Teletapit oli ensimmäinen sarja, joka oli varta vasten suunniteltu kaikkein pienimmille lapsille. Suomessa suosittua sarjaa esitettiin Veturi-ohjelmassa 1998–2000, sekä myöhemmin muilla kanavilla. Sarjan juoni oli yksinkertaisen hyväntahtoinen ja pääpaino kuvien ja äänten tarjoamilla virikkeillä, laululla ja leikillä. 

Teletapit komeilivat myös 1998 Lelukirjan kannessa.

Sarja oli suuri menestys ja hahmoihin perustuvia leluja myytiin valtavasti. Teletappien hauskat nimet soivat päässä niin nuorilla kuin vanhemmillakin, ikään katsomatta: Tiivitaavi, Hipsu, Laalaa, Pai – Teletapit! 

Teletapit olivat myös aikaansa ja erityisesti kehitystä edellä, sillä heillä oli kotiapuna NuuNuu-robotti-imuri ja vatsassa televisionäytöt, jotka kaappasivat ihmismaailman ohjelmia. 

Lelukirjan aukeama 1998: Teletapit

Yli 3,5 biljoonaa Playmobile-hahmoa ympäri maailman

Playmobile tuote saapui markkinoille 1974 ja sen keskiössä on Hans Beckin suunnittelema mukautuva ja mielikuvituksellinen 7,5 cm mittainen ukkeli, joita on nyt tuotettu jo yli 3,5 biljoonaa kappaletta yli sataan maahan. Hahmon uniikki rakenne stimuloi mielikuvitusta ja kehittää lapsen kehitystä. Hahmon ympärille on maailmalla kehitetty huvipuistoketju nimeltään Playmobile FunPark, huvipuistoja löytyy Saksasta, Ranskasta, Maltalta ja Kreikasta.

Kurkkaa Playmobilen omilta sivuilta hauska kuvasarja hahmon kehityksestä läpi vuosien

Lelukirjan aukeama 1998: Playmobil

Miellenium

Uuden vuosituhannen alussa elettiin taas uutta nousukautta. Suomi valitsi itselleen ensimmäisen naispresidentin maan johtoon ja sekä internet että matkapuhelimet yleistyivät huimaa vauhtia. Vuosituhannen alussa käyttöön tuli hiljalleen uusi valuutta, euro. Myös tosi-tv-ohjelmat ottivat ensiaskeliaan, Suomessa ensimmäisiä oli Selviytyjät-sarjaa mukaillut Suuri Seikkailu. 

Sähköpotkulautojen muinainen esi-isä, tavallinen potkulauta, teki näyttävän saapumisen Suomen markkinoille ja innosti niin lapset kuin aikuisetkin hurjastelemaan.

Hot Wheels – 50-vuotta vauhdin hurmaa

Jo yli 50 vuotta Hot Wheels -autot ovat ajaneet pikkuautoilijoiden sydämiin. Metallista ja muovista valmistettujen pikkuautojen valikoima sisältää oikeiden autojen tarkkoja pienoismalleja ja mielikuvituksellisia menopelejä mm. Monster Jam, Star Wars ja Batman aiheisina. 

Lelukirjan aukeama 2000: Hot Wheels

Autojen ympärille rakentuu kokonainen vauhdin ja hurjien tilanteiden maailma erilaisten rataosien ja leikkisettien avulla. Hot Wheels Track Builder -osia yhdistämällä rakennat rajattomasti erilaisia ratayhdistelmiä. Tutustu tämän hetken Hot Wheels -valikoimaan täällä.

Alun perin lapsille tarkoitetuista pikkuautoista on tullut myös suosittu keräilykohde. Tiesitkö, että Hot Wheels -keräilijöille on oma (englannin kielinen) sivustonsa ja yhteisö?

2000-luvun ensimmäinen Lelukirja.

Puuha Pete – Kaiken korjaa! 

Puuha Pete on animoitu lastensarja, jonka ensimmäiset jaksot esitettiin Suomessa vuonna 2000. Sarjassa iloinen remppamies fiksailee naapurustossa lähes mitä tahansa työkonekaveriensa avustuksella. Sarja pyöri monta tuotantokautta ja se innoitti mukaan leikkeihin myös hahmoihin perustuvat lelufiguurit. 

Tarttuva tunnuslaulu oli suositun lastenbändi Fröbelin Palikoiden käsialaa ja varsin mukaansa tempaava. Jammaile Puuha Peten tahdissa, vaikka jaksoja katsellen.

Lelukirjan aukeama 2000: Puuha-Pete

Lelut teknistyivät ja niihin tuli kiinnostavia toimintoja

Lelut teknistyivät, josta loistavana esimerkkinä japanilainen virtuaalilemmikki Tamagotchi. Lemmikki syntyi, sitä hoidettiin ja sen tarpeista vastattiin, sen kanssa leikittiin ja sitä hoidettiin, jos se sairastui. Tamagotchi kulki taskussa joka paikkaan. Oman lemmikin eliniän pituudessa kilpailtiin, sillä jos lemmikistä ei huolehtinut, se kuoli, kuten mikä tahansa elävä olento. 

Myös Lelukirjassa reagoivat lelut ovat yleistyneet vuosien varrella.

Lue myös:

Maailma muuttuu – niin lelutkin (Leluyhdistys)

Verkkokaupat

Julkaisija

Toyrock

HUOM! Hinnat ovat suositushintoja ja ne voivat vaihdella myymäläkohtaisesti, samoin kuin valikoima. Muutokset Lasten Suuren Lelukirjan tuotetietoihin ovat mahdollisia. Jos haluat tietää leluista lisää, paikallinen lelumyymälä on paras asiantuntija.

Oikeus hinnanmuutoksiin pidätetään. Emme vastaa painovirheistä. Arvonlisävero ja maksut voivat muuttua.

Seuraa meitä: